“Hygge” – Gelukkig zijn met de kleine dingen in het leven

Niet voor niets staan de Denen op de eerste plaats van het lijstje van de gelukkigste landen ter wereld. Hun geheim? Hygge.

In het prachtig vormgegeven boek “Hygge” – Het geheim van de Deense lifestyle, gelukkig zijn met de kleine dingen in het leven, vol met mooie kleurfoto’s, deelt Marie Søderberg, een Deense actrice, alle vormen en varianten van hygge (spreek je uit als “huuge”). Een echte aanrader.

Wat dit boek zo speciaal maakt is niet alleen de prachtige cover maar ook de inspiratie om het geluk niet te zoeken in het materiële maar in kleine alledaagse momenten. Je moet alleen weten waar te kijken want het is overal te vinden.

Je kent het eigenlijk wel: gezellig voor de open haard onderuit gezakt onder een knus dekentje met een goed boek of bij kaarslicht gezellig dineren met vrienden. In wezen is hygge echter niet Deens, maar universeel. En toch is deze gemoedstoestand inherent aan de Deense cultuur. Ook omwille van het Scandinavische klimaat met sterke tegenstellingen tussen warm en koud, licht en donder, hunkeren de Denen naar warmte en comfort. Dat vinden ze thuis waar ze ruimte maken voor gezellig samenzijn met familie en vrienden.

Plan ook tutteltijd in!
In een van de getuigenissen in het boek lees je dat kinderen fantastisch kunnen hygglen en dat ze weten hoe belangrijk het is om ergens bij te horen en er voor elkaar ze zijn. Net omdat ze hygge van huis uit meekrijgen en via school. Op de kleuterschool hangt bijvoorbeeld vlak voor de vakantie: “Plan ook tutteltijd in! Voor kinderen is het belangrijk dat er tijd is om rustig aan te rommelen op hun pantoffels, zonder al die goedbedoelde plannen voor uitstapjes naar de dierentuin, de bioscoop enzovoorts.’

Het blijft niet alleen bij getuigenissen. Het boek laat je hygge beleven en zelf creëren aan de hand van hyggelige recepten, hygge in alle ruimten van het huis en bezigheden voor elk seizoen. Want hygge is niet seizoensgebonden.

Versgebakken broodjes
Tot slot wordt de toekomst van hygge onder de loep genomen. Is er wel nog toekomst voor hygge? De digitale en sociale media zijn maar een van de bedreigingen. Daarom pleit men in dit boek ook voor een nieuwe vorm van hygge. Het moet vooral actief worden en minder passief: “We moeten tot het besef komen dat het pas echt hygge wordt als je de versgebakken broodjes niet op de bank opeet maar meeneemt op een picknick.”

Hygge is een soort kompas dat ons de weg wijst naar de mooie momenten die niet voor geld te koop zijn, naar het vinden van magie in het alledaagse.” – Marie Søderberg.

Dit boek is een aanrader, voor jezelf of als cadeau.

Je kan het bestellen via Standaard boekhandel.

Meer details:
Hygge – Marie Søderberg
Co-auteur Katherine Højte Lynggaard
Vertaald uit het Deens door Marjan Doets en Marthe Philipse
Uitgeverij Meulenhoff Boekerij
Uitgave hardcover / gebonden, 224 pagina’s
november 2016

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *