#herfstcapsule deel 1 – Stel nu je herfstcapsule garderobe samen!

Het lijkt erop dat de zomerse temperaturen voorbij zijn en dat de herfst stilaan in aantocht is. Tijd om dus die zomerse topjes en kleedjes weg te bergen en de warme jassen en truien weer boven te halen.

Maar deze keer wil ik het anders aanpakken. Ik stel een herfst capsule garderobe samen. En daarbij krijg ik de hulp en het professioneel advies van fashion/mama instablogster Elke van Funmomlife. Doe jij ook mee met onze #herfstcapsule?

 

Wat is een capsule garderobe?

Een capsule garderobe is een verzameling essentiële kledingstukken die je gemakkelijk met elkaar kan combineren. Het komt er op neer dat je er per seizoen tussen de 30 en 40 stuks hangen in je kleerkast. Ondergoed, sport- en nachtkleding niet meegerekend. Ik zie meteen heel wat voordelen maar of het me gaat lukken, weet ik niet.

 

Waarom een capsule garderobe samenstellen?

Je investeert in duurzame kleding waar je ECHT van houdt

Het idee van een capsule garderobe is dat je duurzame kleding koopt van goede kwaliteit. Je moet je nu eenmaal beperken tot een maximaal aantal kledingstukken. Daardoor ga je automatisch beter nadenken welke items je koopt en die bij je stijl passen.


Je bespaart tijd én geld

’s Morgens geen tijd meer verspillen met het uitzoeken van de juiste outfit, lijkt mij het grootste voordeel. Zo heb je meer tijd om te genieten van wat echt telt ’s morgens: rustig ontbijten of gewoon wat langer blijven liggen. Klinkt als muziek in de oren. Een capsule garderobe zorgt er ook voor dat je geen geld meer uitgeeft aan impulsieve aankopen die je toch nooit draagt.


Je ontdekt je eigen stijl

Een van de eerste stappen om een capsule garderobe samen te stellen is stil te staan bij jouw levensstijl, wat jij leuk vindt en wat je goed staat. Hoe beter je je voelt in je kleren, hoe meer zelfvertrouwen je uitstraalt.

 

Hoe begin je eraan?

Zoek je stijl en doe inspiratie op

Je hoeft geen massa’s magazines te kopen, je kan ook perfect online inspiratie verzamelen. Zet alles wat je mooi vindt op een Pinterest-bord en bekijk jouw stijl. Je hoeft je niet te beperken tot kledingstukken. Ook kleuren, bloemen of quotes kan je toevoegen. Door naar het kleurenpalet van je verzamelde foto’s te kijken, krijg je al een goed beeld van jouw stijl.

Ruim je kleerkast op

Vooraleer je naar de winkel rent, maak je eerst tijd vrij om jouw kleerkast leeg te maken. Ja, helemaal leeg. Vergeet ook niet de kleding uit de was- of strijkmand. Sorteer alle kleding op vier stapels.
1- LOVE: Hang de kledingstukken die je vaak draagt terug in de kast.
2- TWIJFEL: De kleur staat je niet of het zit niet gemakkelijk maar het was wel een duur item. Of het kledingstuk heeft gewoon een emotionele waarde. Leg deze kleding in een doos en bewaar die in de garage of op zolder. Aan het einde van het seizoen neem je afscheid van wat er nog in de doos ligt.
3- WEG. Deze stapel kleding breng je naar de kringloopwinkel, ruil je in of verkoop je.
4- SEIZOEN. Met een wollen trui in de winter of een zomerjurk in de winter kan je niets doen. Berg de spullen waar je echt van houdt netjes op. De rest mag weg.
Heb je meer dan 37 items? Probeer er dan nog wat in de “TWIJFEL” doos te leggen. Heb je minder dan 37 kledingstukken, dan is het tijd om te plannen en te shoppen.

Maak een shopping lijst

Aan de hand van wat er nu nog in je kleerkast hangt, kan je een lijst samenstellen van kledingstukken die je nog nodig hebt. Hou rekening met je stijl en kleurenpalet en schrijf elk item op dat je nog nodig hebt.

Shop till you drop

Neem de tijd om kledingstukken te vinden waar je echt van houdt en ga dus niet overhaast te werk. Neem je lijstje mee en hou ook bij wat elk item kost. Als er veel kledingstukken op je lijstje staan, stel dan je prioriteiten.

 

Aan de slag

Wil jij met Elke en mij ook je herfstcapsule garderobe samenstellen? Volg dan funmomlife en volopgenieten op Instagram voor meer inspiratie en post je foto’s op Instagram of Facebook met #herfstcapsule. Dan kijken we graag mee.

 

kleding op de foto: Queens Fashion Stores

Comments

 1. Elke says:

  Goed idee! Ik erger me al even aan mijn bomvolle kleerkast en ging onlangs shoppen met een stylist (een verjaardagscadeautje van mijn zus!) dus die gaf me wel een goed idee van mijn stijl. En het leverde alvast 3 outfits op die zeker in mijn capsule kunnen. Maar of ik het echt tot 37 kan beperken…

  1. annelies says:

   Wow! Wat een super leuk cadeau!

 2. Inez says:

  Ik probeerde het in het verleden ook al, zo’n capsulekleerkast (en ik blogde daar ook over). Na een jaar heb ik toch besloten dat het niets voor mij was. Misschien ben ik niet creatief genoeg, maar ik had steeds het gevoel dat ik dezelfde kleren aan het dragen was terwijl ik net hou van afwisseling en verschillende stijlen. Ik bewonder de mensen die zich wél aan het beperkte aantal kledingitems kunnen houden! 😀

  1. annelies says:

   Ja, dat begrijp ik. Ik bekijk de capsule kleerkast als het bewust kopen van een aantal outfits die je onderling kan combineren. Anders heb ik altijd een aantal stuks die ik niet draag omdat ik niets heb dat erbij past. Maar dat beperkt aantal stuks werkt voor mij ook niet zo goed hoor momenteel 🙂

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *