Perfect?-blogchallenge: kan ik zonder mijn iPhone?

Tring! Zoef! Al die geluidjes op mijn smartphone maken me soms gek. Maar tegelijkertijd kan ik niet meer zonder dat ding. Ik neem ‘m echt overal mee. Het lijkt wel een verlengstuk van mezelf. Daarom was de challenge van Miss Pixie “een week zonder…” het ideale moment om eens te testen of ik van mijn Instagram/Pinterest-verslaving kan afkicken en aan de drang weerstaan om de ganse dag door mails te checken, elk berichtje meteen te beantwoorden, het nieuws te bekijken, foto’s te nemen, te posten en te liken.

Meten is weten

Om te weten hoe vaak ik mijn smartphone vastneem, heb ik de app “In the moment” geïnstalleerd. Deze app houdt niet alleen bij hoeveel tijd je spendeert op je iPhone maar ook welke apps je het meest gebruikt én je kan jezelf ook limieten opleggen. Echt confronterend want tijdens “drukke” dagen loopt dat snel op qua “schermtijd”.

Offline is the new luxury

Eerlijk gezegd was het niet mijn bedoeling om een week lang mijn smartphone aan de kant te leggen. Dat plan vond ik te drastisch. Daarom ging ik voor een light versie, digitaal minimalisme, dat me net iets meer haalbaar leek. En wat bleek? Dat viel heel goed mee. Ik begon met het verwijderen van een aantal apps die ik eigenlijk niet echt gebruik. En om niet in de verleiding te komen om bij elke ‘beep’ of ‘tring’ te kijken heb ik de ‘niet storen’-optie ingesteld. Na enkele dagen liet ik mijn smartphone ook soms thuis en legde ik hem uit het zicht zo had ik minder de neiging om ‘m te gebruiken.

Eén ding tegelijk

Het allerbelangrijkste besef voor mij deze week is dat je beter één ding tegelijk doet. Niet het nieuws bekijken, terwijl ik in de pan roer of Instagram checken terwijl ik in de supermarkt in de rij aanschuif. Maar gewoon eens naar buiten staren met een tasje koffie, naar de bioscoop gaan zonder in te checken op Facebook of een artikel in één keer uitlezen zonder onderbroken te worden.

Wat ik meeneem

Na deze week wil ik een aantal goede gewoonten verder zetten:

– geen smartphone meer op mijn nachtkastje

– vaste tijdstippen om op sociale media actief te zijn

– geen smartphone meer tijdens het koken en eten aan tafel

– af en toe de smartphone thuislaten

Hoe verslaafd ben jij aan je smartphone? Heb jij andere tips om wat meer in het moment te leven en minder online? Laat je mening achter hieronder in een reactie.

Comments

 1. Claessens says:

  Ik heb mijn gsm overdag boven gelaten en hele dag niet op gsm gekeken. Dus eigenlijk gsm gewoon wegleggen. Ik heb alleen foto’s gemist en Instagram. Maar de geluiden. Van online zijn niet. Die irritante geluiden van online zijn miste ik dus niet…ik was minder geërgerd en meer genoten van gezin en handwerk. Ik liet ook mijn gsm vaker thuis

  1. annelies says:

   Goed gedaan! En moedig van jou! Voor mij waren inderdaad ook die foto’s en Instagram/Pinterest moeilijk om te missen. Maar meer genieten van gezin en creativiteit is de grootste winner.

 2. Miss Pixie says:

  Super gedaan.
  Sinds mijn burnout ga ik veel bewuster om met mijn smartphone. Ik heb alle meldingen van apps (buiten Whatsapp) uitgeschakeld staan bijvoorbeeld.

  1. annelies says:

   Ja, een wijze les geleerd!

 3. viedesofie says:

  Je kan al die geluidjes ook afzetten hé. Zodat je niet hoort dat er een nieuw bericht is dat je dan ook onmiddellijk wil checken. Ik gebruik hem wel bij het koken omdat ik er mijn recepten op opsla. Maar verder strakke plannen van jou!

  1. annelies says:

   Bedankt! Het is niet altijd gemakkelijk maar ik ga er toch op letten.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *