Twee weken rondreizen in Namibië met kinderen #plog

Vorig jaar vertrokken we tijdens de paasvakantie met ons vieren naar Namibië. We hadden ons hart al verloren in Afrika toen we met de kinderen een rondreis maakten in Zuid-Afrika in 2013 om ons tien jaar samenzijn te vieren én als klap op de vuurpijl te trouwen in Mauritius. Een onvergetelijke reis. Maar ook Namibië stond nog op onze bucket list. Ook hier beleefden we het ‘Out Of Africa’ gevoel, zagen we prachtige zonsondergangen, spotten we wilde dieren en genoten we van de uitgestrekte woestijn.

Onze reisroute in het kort: Frankfurt, Windhoek, Solitaire, Swakopmund, Walvisbaai, Omaruru, Palmwag, Etosha Park, Onguma, Erindi en Windhoek

Volg onze route op google maps.
 • Frankfurt – Windhoek

Met een nachtvlucht van Air Namibia vliegen we in tien uur van Frankfurt naar Windhoek. Als je naar Namibië reist heb je (bijna) geen tijdsverschil. Geen last van jet lag! Eenmaal uit het vliegtuig kan je dag meteen beginnen. Op de luchthaven van Windhoek, de hoofdstad van Namibië, worden we verwelkomd door René van Live to Travel die ons reisschema overloopt en ons met boordevol tips op pad stuurt. “Ons vat die pad”!
 • Windhoek – Solitaire: de hoogste duinen beklimmen

In Windhoek slaan we wat proviand in en rijden we naar onze eerste lodge in Solitaire, in het zuidwesten van Namibië. En dat is het ook. Een tankstation, restaurant en een overnachtingsplaats aan de rand van de Namib woestijn. Hier ben je echt alleen op de wereld. We verblijven twee nachten in Solitaire Country Lodge en eten de legendarische Hollandse appeltaart die de Nederlandse schrijver Ton van der Lee er introduceerde. Na ons eerste nachtje in Namibië rijden we ’s ochtends naar Sossusvlei. Wat een onvergetelijke ervaring in de woestijn!
Onderweg van Windhoek naar Solitaire genieten we van het prachtig zicht op de Spreetshoogte.

 

Is deze zandbak groot genoeg?
 • Solitaire – Swakopmund: dolfijnen spotten in Walvisbaai

Van Solitaire naar Swakopmund, een gezellig kustplaatsje, rijden we eerst langs de mooie Gaub-pas en de Naukluftbergen en later door de Kuiseb-pas waar zich prachtige panorama’s ontvouwen.  In Swakopmund overnachten we twee keer in Desert Breeze Lodge. We genieten van een wandeling op de pier in Swakopmund en lunchen daarna in The Village Café. De volgende dag hebben we een zeehonden- en walvistour geboekt via Levo Tours in Walvisbaai. We stappen om 8u30 aan boord van een klein bootje en al snel komen de pelikanen op ons af en wordt een zeehond op de boot geroepen. Spannend! We hebben geluk want ook de dolfijnen laten zich zien.
Onderweg terug naar Swakopmund stoppen we langs een flamingo kolonie en rijden we langs de eindeloze zoutvlakten. Later die dag eten we lekker Italiaans in 22 Degrees South, een gerestaureerde vuurtoren. We lopen langs de Spar en besluiten om die avond gezellig in onze lodge te eten. Maar eerst lopen we nog eens de duinen in om te genieten van een prachtige zonsondergang.
Een aanrader: zeehonden- en dolfijnentour in Walvisbaai
Pelikanen behoren tot de grootste vliegende vogels.
Het hoogtepunt van onze boottocht
Be a flamingo in a flock of pigeons

 

De pier in Swakopmund

 

Terug in Desert Breeze Lodge maken we nog een wandeling in de duinen. Heaven is a place on earth!
 • Swakopmund – Omaruru: Eén met de natuur

De volgende dag rijden we terug het binnenland in richting Erongo Wilderness Lodge in Omaruru. Als we aankomen moeten we onze auto achterlaten en worden we met een jeep naar een bijna onmogelijk te bereiken plek gebracht tussen de granieten rotsen. We verblijven 1 nacht in een comfortabele tent met badkamer onder een rieten dakje en een privé-terras. Een hemels uitzicht en wat een stilte! Die avond beklimmen we samen met een gids de rotsen. Helemaal bovenaan genieten we van een skemerkelkie, een lekkere gin tonic bij zonsondergang. Het is moeilijk om één favoriete ervaring uit te kiezen maar deze staat zeker in mijn top drie.
Net als die van de volgende ochtend. Ik ga mee met de “early morning walk”, Bart slaapt met de kinderen uit en gaat dan op stap langs het “baboon trail”. In de namiddag zoeken we wat rust op bij het zwembad dat zich ook tussen de rotsen bevindt. Heel uniek!
Erongo Wilderness Lodge
Het heet niet voor niets het “baboon trail”
Early morning walk
Diner with a view – heet dat
 • Omaruru – Palmwag

Van Omaruru rijden we verder naar het noorden richting het Etosha nationaal park. Omdat die afstand te groot is, overnachten we eerst in Palmwag Lodge. We zijn die dag vrij laat vertrokken en komen dus net voor zonsondergang aan in dit opnieuw zeer afgelegen gebied in het noordwesten van Damaraland.
Onderweg naar Palmwag komen we dit mooie paartje tegen
 • Palmwag – Omusati: Wilde dieren spotten in het Etosha nationaal park

We komen net op tijd aan in Dolomite Camp om samen met een gids op game drive te vertrekken.
Pas op voor loslopend wild
 • Omusati  – Onguma

Deze dag vertrekken we heel vroeg om het Etosha Park te doorkruisen van west naar oost. We beleven een spannend avontuur wanneer blijkt dat we een lekke band hebben, wat hier blijkbaar echt geen uitzondering is. Hier geen internetverbinding of wifi-signaal. Je kan niemand bellen. Er zijn twee opties: blijven zitten in de wagen en wachten tot een andere wagen langskomt of een beetje verder rijden naar een open vlakte en zelf de band vervangen. We kiezen voor de tweede optie. Iedereen zet zich op de uitkijk in de auto en mijn heldhaftige man vervangt vliegensvlug de lekke autoband. Op onze tocht door het park spotten we leeuwen, olifanten, giraffen, zebra’s, jakhalzen, koedoes, springbokken, impala’s, hyena’s maar ook heel wat kleurrijke vogels.
Onze volgende bestemming is Onguma Bush Camp. We blijven er drie nachten om te relaxen en te zonnen langs het zwembad. Deze lodge bevindt zich net buiten het Etosha park. Iedere dag keren we in de ochtend terug naar het park wat ons op z’n zachtst uitgedrukt een paar mooie foto’s oplevert 😉
De strepen op een zebra zijn bij elk dier anders. Het is als onze unieke vingerafdruk.
Een giraf kan zijn voorpoten niet plooien en moet dus in een spagaat gaan staan om te drinken uit een poel
Hoewel de gevlekte hyena lijkt op een hond is hij genetisch nauwer verwant aan katten.
Jakhalzen behoren wel tot de hondachtigen
De koedoe met een stel prachtige gedraaide horens
En daar lag-ie: de koning van het dierenrijk
Een luipaard spotten is een kwestie van veel geluk hebben
Hier worden we even stil van
De waterbok herken je aan de witte cirkel rond zijn staart.
 • Onguma – Okaukuejo

Vooraleer we Etosha verlaten overnachten we nog één keer in de buurt, deze keer in Etosha Village, net buiten Etosha aan de Andersson Gate. Het is tijdens deze laatste dag dat we de witte neushoorn spotten.
De witte neushoorn werd door de Afrikaners vroeger ‘wijdlip’ genoemd. De Engelsen verstonden ooit ‘wijd’ als white en noemden deze dieren dus ‘white rhino’s’.
 • Okaukuejo – Erindi

Onze voorlaatste bestemming richting Windhoek is Erindi. De Erindi Old Traders Lodge is drukker dan alle andere plaatsen waar we overnachten. Je merkt dat je opnieuw weer dichter bij de bewoonde wereld komt. Ook hier genieten we opnieuw van een avondsafari, een skemerkelkie en een prachtige zonsondergang.
Wij zijn in goede handen
Een gier snoept meestal van de restjes die andere roofdieren achterlaten.

 

Heb ik al gezegd dat de zonsondergang prachtig is in Afrika?
 • Erinidi – Windhoek

Vooraleer we opnieuw huiswaarts keren, overnachten we in Sun Karros Daan Viljoen in Windhoek. We moeten immers de volgende dag een vroege vlucht nemen richting Frankfurt.

Waarom naar Namibië met kinderen en enkele tips

 • Namibië is een prachtig land met veel afwisseling, leuke stadjes, overweldigende natuur en prachtig wild. Hoogtepunten zijn Sossusvlei, Swakopmund, Erongo en Etosha.
 • Wat wij zo appreciëren aan deze reis zijn de accommodaties die zeer kleinschalig zijn, geen massatoerisme, het Out Of Africa gevoel, de geuren en kleuren en weg van alle drukte. Je leeft er volgens het ritme van de natuur; opstaan liefst net vóór zonsopgang en gaan slapen bij zonsondergang.
 • Neem een goed fototoestel mee. Wij leenden er eentje en huurden een professionele lens in België.
 • Omwille van het geringe tijdsverschil heeft niemand last van een jetlag. In de winter is het tijdsverschil 1 uur, in de zomer is er geen tijdsverschil met België.
 • Huur een 4×4: het merendeel van de wegen in Namibië zijn niet geasfalteerd. En met een gewone auto wordt je toch vaak duchtig door elkaar geschud.
 • Geniet van de prachtige zonsondergang en neem de tijd om stil te staan bij elke ervaring!

Deze reis werd voor ons op maat samengesteld door het ervaren team van Omega Reizen uit Willebroek.

Heb jij plannen om op safari te gaan met kinderen of heb jij ook al een rondreis gemaakt in Afrika of andere werelddelen? Wat zijn jouw ervaringen?  Ik hoor het graag.

Comments

 1. Elke says:

  Waaw, deze komt prompt op mijn bucket list! Bedankt voor het uitgebreide verslag, dat maakt het plannen van de reis al een stuk makkelijker. Heerlijk ook, die Afrikaanse woorden. Ik moest hem even luidop lezen om het door te hebben, de ‘skemerkelkie’. Vanaf nu noem ik mijn gin-tonic ook zo 🙂

  1. annelies says:

   Moet je zeker eens doen! Heel leuk met de kindjes. Ik geef je graag tips. En inderdaad dat Afrikaans, mooi toch hé! 😄

 2. Anouk says:

  Hoi Annelies, wat een leuk reisverslag! Namibië staat al een tijdje op onze bucket list, nadat ook wij eerst verliefd werden op Zuid-Afrika… Toen we twee jaar geleden trouwden, zou dit de bestemming van onze huwelijksreis worden. Het is er nog niet van gekomen, maar wie weet in 2018 wel?! Ik twijfel alleen nog om met z’n tweetjes te gaan of onze zoon van (dan) 5 ook mee te nemen. Hoe was jouw ervaring om er met je (jonge) kinderen rond te reizen? Ik heb al vaak gelezen dat het niet ideaal is omv de vele verplaatsingen en de lange autoritten. Al heb je dat ook als je in Europa rondreist natuurlijk. Benieuwd naar hoe jullie dat hebben ervaren 🙂

  1. annelies says:

   Hoi Anouk, leuk dat jullie ook een reis naar Namibië plannen. Het is echt de moeite. Ik begrijp je twijfel: met of zonder kinderen. Want met z’n twee maak je natuurlijk een andere reis dan met kinderen. Onze kinderen, toen bijna 6 en 8 jaar vonden de lange afstanden soms wel lang. Maar de natuur en de activiteiten maakten dat meer dan goed. Het reisbureau had het ritme goed afgestemd op kinderen. Niet te veel reizen maar toch een leuke toer doen. En ook ergens op het einde van de reis een break van 3 à 4 dagen op dezelfde plaats voorzien. Dat was voor ons ook welkom. Wij zullen misschien ooit met z’n twee terugkeren en dan een lodge afwisselen met zo’n camper waar je kan slapen in een tent op het dak. Lijkt me ook wel spannend. Maar nu verkies ik nog om dit met de kinderen te doen om hen zo de wereld te laten zien en dit als gezin te ervaren. Laat we weten als jullie iets beslist hebben hé. Ben benieuwd!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *