Waarom meehelpen op de boerderij een keitof idee is…

Ja, je leest het goed! Ik ging een voormiddag op het land werken… Op een zelfoogstboerderij om precies te zijn. Ken je dat al? Een zelfoogstboerderij is opgebouwd volgens het community supported agriculture-concept of gemeenschapslandbouw. Er worden niet alleen heerlijk biogroenten en bloemen geteeld maar mensen komen er ook de handen uit de mouwen steken. Bovendien kan je ook deelnemen door een jaarlijks lidmaatschap te betalen in ruil voor een deel van de oogst. Hoe geweldig is dat?

Schorseneren en kervelsoep

Het was een collega die enkele weken geleden een oproep lanceerde om mee te komen helpen op de zelfoogstboerderij “Grondsmaak” bij hem in de buurt in Kontich. Dat ligt nu ook niet zo ver van mijn deur en omdat ik er het fijne wou van weten, heb ik meteen toegezegd. En zo stond ik daar dus op een zaterdagochtend klaar om aan de slag te gaan. Corazon en haar man Zeno runnen deze boerderij en stonden ons al op te wachten. Ze overlopen welke taken er allemaal moeten gebeuren en dan kan je aan de slag. Samen met mijn collega heb ik de laatste schorseneren geoogst en de beste opzij gelegd. Tegen de middag hadden twee andere vrijwilligsters een heerlijk recht-uit-het-veld-kervelsoep gemaakt. Gezond én lekker!

Wat doet dat nu met een mens?

Ik was echt ontroerd door het mooie verhaal van Corazon, haar man Zeno en dochtertje Mathilda. Veel hartjes voor sociale ondernemers die hun verantwoordelijkheid nemen en voor een win/win situatie gaan. Voor mezelf betekende het een ochtend vol inspiratie. Door even afstand te nemen van mijn drukke agenda en tijd te nemen om met mijn handen te werken, kreeg ik opnieuw energie en nieuwe ideeën. Ik wil dit zeker nog doen en dan probeer ik mijn kinderen mee te nemen. Zo hangen ze nog eens niet aan hun schermpje.

Heb jij ook zin gekregen om mee te helpen, deel te nemen of hier meer over te weten te komen, surf dan naar de website van Grondsmaak: www.grondsmaak.be.

De volgende samenwerkingsmomenten zijn gepland op 14 en 21 juni. Noteer ook al 16 september in je agenda want dan is het Dag van de CSA (Community Supported Agriculture) en dan kan je een bezoek brengen aan de boerderij.

Ken jij dit concept al? En zou je er ook aan deelnemen? Laat het me in een reactie hieronder weten.

Liefs,

Annelies

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *