5 dingen die ik leuk vind aan eind dertig zijn

Ik sta letterlijk aan de vooravond van mijn 38ste verjaardag. Morgen is het zover. En omdat vandaag 30 dagen zonder klagen start, wil ik het niet hebben over die nakende 40 of een potentiële midlifecrisis. Nee, Ik heb nagedacht over wat ik zo leuk vind aan eind dertig zijn. En hier zijn vijf redenen waarom ik zo geniet van dit decennium.

Ik heb mezelf leren kennen en vooral aanvaarden

Het leven is één grote ontdekking maar ik begin wel stilaan te begrijpen waar ik goed (en minder goed) in ben. En dat is een verrijking. Want jezelf kennen en aanvaarden brengt rust in je leven.

Ik heb al levenservaring genoeg om te relativeren

Ik weet nu dat een tegenslag niet betekent dat het nooit meer goed komt. Meer zelfs, een slechte dag blijkt achteraf toch nog altijd mee te vallen.

Mijn kinderen houden me ’s nachts niet meer wakker maar ik ben wel nog hun held

Ik herinner het me nog goed: die onderbroken nachten. Het was echt niet altijd evident. Ik ben nu eerlijk gezegd blij dat dat voorbij is. Maar ik besef ook dat mij als mama nog heel wat andere uitdagingen te wachten staan. Ik hou mijn hart al vast voor die pubertijd. Geen idee hoe ik dat moet aanpakken. Maar dat zien we tegen dan wel zeker. En daarom vind ik deze leeftijd echt leuk bij mijn kinderen! Ze worden al wat zelfstandiger maar ik ben nog steeds hun held. Ze vliegen me nog om de nek en roepen luidkeels “ik hou van jou” aan de schoolpoort. Of ze komen op zondagochtend nog lekker tussen ons liggen. Zalig!

Ik heb meer tijd voor mezelf

Mijn kinderen worden al wat zelfstandiger dus dat betekent dat ik meer tijd voor mezelf krijg. Ik vind het fijn om opnieuw boeken te kunnen lezen of een nieuwe hobby te proberen.

Ik heb nog tijd om te veranderen

Nee, ik word geen professioneel tennisster meer maar eind dertig zijn betekent wel dat er nog tijd is om iets anders of nieuws te doen: een opleiding volgen, een nieuwe stap zetten in mijn carrière of een nieuwe hobby uitproberen. Ik begrijp nu ook dat het leven te kort is om stil te staan bij dingen die mislopen, bij wat mensen denken of mij zorgen te maken over dingen die nog niet gebeurd zijn.

Je ziet het. Ik vind 38 jaar een mooie leeftijd want ik herinner me nog hoe ik vroeger droomde van de dingen die ik nu heb. En daar wil ik nog lang van genieten,… volop genieten.

Ben jij ook eind dertig? En hoe ga jij daar mee om? Deze dingen zijn natuurlijk voor mij persoonlijk maar herken jij ook deze voordelen? Of zie je er nog andere? Of welke dingen vind jij leuk aan jouw leeftijd?

Laat het me weten in een reactie hieronder.

Liefs,
Annelies

Comments

  1. Silke says:

    Amai, keiknappe foto!

    Ik ben zelf ‘nog maar’ 26 going on 27, maar kan me inderdaad voorstellen dat ik er over 10 jaar hetzelfde over zal denken. Fijne post!

    1. annelies says:

      Dank je wel! Elke leeftijd zal wel haar charmes hebben natuurlijk! Geniet ervan!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *