Op de koffie met… Joke van Practical Joke

Deze topmadam leerde ik vorig jaar kennen tijdens de Summer of Content in Ronse. Haar West-Vlaams enthousiasme en passie voor haar onderneming, werkten voor mij zeer aanstekelijk. Sindsdien volg ik haar verhaal en praktische tips op haar blog Practical Joke en Facebook pagina. Zoals de naam van haar adviesbureau al doet vermoeden, moet het er bij Joke niet altijd even serieus aan toegaan. Leute verzekerd met zo’n beire wuf. Ik had een date met Joke in Leuven, waar ze nu met haar gezin woont.

Verhuiscoach en professional organizer

Joke verhuisde met haar gezin negen keer in de afgelopen tien jaar. Haar man kreeg in zijn loopbaan verschillende opportuniteiten -zoals dat heet 😉 – en Joke volgde telkens, met haar hebben en houden én kids. Zo gingen ze van Leuven naar Oostende én terug maar ook naar Nederland en Marseille. Dat constant in- en uitpakken was niet altijd gemakkelijk, maar het maakte haar wel tot een ware verhuisexperte. Met die ervaring en een opleiding tot professional organizer op zak richtte ze vorig jaar “Practical Joke” op.

Misschien heb je al gehoord van een professional organizer, die zijn nogal hot tegenwoordig. Maar wat doet zo’n organizer nu eigenlijk? Soms wordt die ook wel ‘opruimcoach’ genoemd, maar Joke is heel resoluut: “Zo mag je mij dus niet aankondigen hé?” Bij Joke gaat het om meer dan enkel opruimen. “Samen met de klant kijk ik hoe ze terug orde en structuur in haar omgeving, tijd en gewoontes kan brengen. De klant stelt zelf een doel voorop en ik kijk erop toe dat ze trots kan zijn op het resultaat.” Aan de hand van een reeks tools garandeert Joke een oplossing op maat die écht werkt – en vooral – die de klant kan volhouden. Het is dus geen streven naar een Pinterest-perfect plaatje.

Zelfzorg

Als ik Joke vraag hoe ze geniet van me-time, geeft ze meteen toe dat ze niet zo wild is van die term “me-time”. “Voor mij is me-time zo’n hip woord dat me aan een Pinterest-beeld doet denken met een boek, thee of koffie en een dekentje bij de open haard.” Ze vraagt zich af of mensen dan doen wat ze écht leuk vinden of doen wat tegenwoordig hip en aanvaard is. Joke heeft het liever over zelfzorg want dat dekt volgens haar de lading beter. Een lunch met vriendinnen vindt ze het toppunt van zelfzorg én die momenten plant ze ook bewust in haar agenda.

“Ik heb graag mensen rondom mij. Dat geeft me energie.”, zegt ze. Toch kan ze ook genieten van een gestolen moment waarbij ze dan bladert in een leuk tijdschrift. Af en toe doet zich zo’n onverwacht moment voor waardoor ze plots een halfuur vrij heeft. Hoe zalig is het dan niet om even te ontspannen? Ook in haar coaching sessies met haar klanten heeft Joke hier aandacht voor. “Het is belangrijk om soms even afstand te nemen van wat je aan het doet bent en jezelf te belonen na elke stap die je gezet hebt, hoe klein die stap misschien ook is. En die beloning mag gerust een koekje bij de koffie zijn.” zegt Joke, met een knipoog. “Want pas zo houd je het vol, en creëer je een nieuwe – goede – gewoonte.”

Ondernemen

Joke en ik hadden het ook over ondernemen. Als ondernemer kan Joke zich uitleven in haar passie en geniet ze ook van de vrijheid die ondernemen biedt. Vrijheid om zelf haar agenda in te plannen met afspraken en opdrachten maar ook om er te zijn voor haar gezin. Sommige ondernemers beelden zich in dat zij 24/7 aan het werk moeten, zijn maar daar gaat Joke niet mee akkoord. “Door tijd te nemen om te genieten, te ontspannen of iets leuks te doen met het gezin, krijg ik net meer inspiratie en nieuwe ideeën. Dus zo’n momenten van zelfzorg inplannen om ideeën te laten komen, vind ik ontzettend belangrijk.”

De locatie

Vorige keer was ik op date met Vanillemeisjes in Bar Marie. Deze keer had ik een lekkere lunch in Bar Louis. Dit restaurant staat ver buiten Leuven bekend als een plek die verrast. Of het nu gaat over de heerlijke bites, food, drinks, interieur of bediening. Op het menu staan de ‘Tuna Tataki’ of de ‘Big Louis’. Er zijn dagelijkse suggesties waaronder de Chef’s Pasta, de Catch of the Day en de Louis Meatpacking. In de namiddag kan je er ook genieten van lekkere Crèpes Louis.
Bar Louis
Grote Markt 2
Leuven

Volg Practical Joke op haar blog en op Facebook. En uiteraard ook op www.practicaljoke.be.

Benieuwd met wie ik volgende keer afspreek? Stay tuned!

 

 

 

 

Lees ook de vorige post “Op de koffie met Tine… van Vanillemeisjes”

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *