Stress in de refter?

Zo’n nieuw schooljaar is best wel spannend zowel voor de kinderen en leerkrachten als voor de ouders. En wat blijkt? Die middag op school gaat vaak gepaard met stress. Dat heeft Libelle vastgesteld.

Deze week in Libelle vind je niet alleen een handig kaartje met de schoolvakanties maar ook de resultaten van de grote refter-enquête.

Middagpauze is geen moment van ontspanning

Kinderen krijgen stress van de lunchpauze omdat ze met velen (gemiddeld 84 leerlingen) in een luidruchtige refter tegen de klok moeten eten. Ook 37% van leerkrachten geeft aan dat dit een stressvol moment is.

Kaas en choco zijn het populairste beleg

En dat is best ok volgens Michaël Sels, hoofddiëtist van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Een tip: zorg voor variatie in het eetpatroon van je kind over de hele dag.

Brood blijft de absolute topper

Uit het onderzoek blijkt ook dat we klassieke boterhammen meegeven naar school. Slechts 3% stopt wekelijks muesli/granola in de lunchbox, 2% kiest wekelijks voor quinoa.

Twee tips van Marijke Bisschop, pedagoge en gedragstherapeute die ik zelf wil toepassen:

– Maak samen de lunchbox.
– Geef “iets van thuis” mee: een bloemetje uit de tuin of een leuk briefje.

Hoe verloopt het ten huize Volop genieten?

Mijn kinderen ervaren gelukkig geen stress tijdens de middag net omdat ze in hun eigen klasje samen eten. De eerste tien minuten is het stil daarna kijken ze naar Karrewiet. Op school drinken alle leerlingen enkel water. We hoeven dus ook geen drankjes meer mee te geven. Een regel die een drietal jaar geleden werd ingevoerd en die ik alleen maar kan toejuichen. Kaas en choco zijn hier ook wel toppers maar ik probeer toch vaak te variëren en er altijd een groente zoals kleine tomaatjes of komkommer bij te leggen. Ik heb mezelf voorgenomen om vaker iets anders te proberen en dat wil ik gerust met jullie delen. Volg dus op mijn instastories wat er in de brooddoos van mijn twee bengels zit tijdens de komende week.

Handige links

Heb jij ook zin om eens iets anders mee te geven dan de klassieke boterhammen? Lees de tien kindvriendelijke lunches op Libelle Lekker.

Printen en uitknippen maar!
– Download hier de leukste brooddoosbriefjes voor je kinderen
– Check ook eens deze leuke lunchboxkaartjes van De Factorij

Meer weten over de grote Libelle lunchbox enquête

Bedankt, Libelle voor de fijne samenwerking!

foto: Libelle Lekker / Mariet Daemen

Zin om te reageren? Hoe gaat het er aan toe bij jouw kinderen op school? Ik hoor het graag!

Comments

  1. Leuk stuk, en het was fijn je te ontmoeten!

    1. annelies says:

      Bedankt! Het was een leuke babbel!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *